PAȘII NECESARI PENTRU OBȚINEREA TEHNOLOGIEI ASISTIVE

PAȘII NECESARI PENTRU OBȚINEREA TEHNOLOGIEI ASISTIVE

Stimată doamnă/Stimate domn,

Folosim acest prilej pentru a vă face cunoscut faptul că Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), implementează proiectul ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, Cod MySMIS2014+: 130164, proiect cofinanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, Obiectivul specific 3.1. Creșterea ocupării șomerilor și a persoanelor inactive, cu accent pe șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoanelor cu dizabilități, persoanelor cu nivel redus de educație.

În cadrul proiectului, în baza unui voucher, persoanele cu dizabilități pot achiziționa tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Având în vedere oportunitățile oferite în cadrul proiectului, este deosebit de important a se asigura informarea persoanelor cu dizabilități cu privire la acordarea de subvenții sub forma unui voucher în vederea achiziționării de tehnologii și dispozitive asistive, în valoare de maxim 23.000 de lei.

Persoanele cu dizabilități care beneficiază de măsuri active de ocupare  pot beneficia la cerere  de sprijin prin acordarea de subvenții sub formă de vouchere pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Astfel pot fi achiziționate tehnologii asistive pentru persoanele cu deficiențe de vedere, tehnologii asistive pentru persoane cu mobilitate redusă: proteze pentru membrele superioare și inferioare, fotolii rulante, elevatoare, aparate auditive, instrumente care facilitează citirea sau scrierea.

Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare poate fi consultată la:

 http://andpdca.gov.ro/w/wp-content/uploads/2020/10/2_LISTA-Tehnologie-Asistiva-_ianurie-2020.pdf

De asemenea în cadrul proiectului va fi acordat sprijin angajatorilor în vederea asigurării adaptării rezonabile la locul de muncă pentru persoanele cu dizabilități având ca rezultat 200 de spații de muncă adaptate la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități. Valoarea maximă decontată pentru adaptarea rezonabilă la un loc de muncă este 15.900 lei fără TVA. Contravaloarea TVA este suportată de către angajator

În acest context, vă rugăm respectuos să ne sprijiniți în vederea informării persoanelor cu dizabilități cu privire la oportunitatea acordării de subvenții sub forma unui voucher în vederea achiziționării de tehnologii și dispozitive asistive.

Precizăm faptul că sprijinul dumneavoastră este deosebit de valoros pentru a asigura protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și încurajarea acestora în vederea angajării în muncă și completează eforturile noastre de diseminare la nivelul sistemului de protecție.

Mai multe detalii pot fi accesate pe site-ul ANOFM (www.anofm.ro  sau site-ul ANDPDCA (www.andpdca.gov.ro).

Persoanele responsabile cu implementarea proiectului la nivelului județului Ilfov:

Responsabil AJOFM: Purice Constantin – 0724 506 273

Responsabil DGASPC: Dovleac Alexandru – 0741 044 405 (protectiadatelor@protectiacopilului.ro)

Invităm persoanele cu dizabilități, șomere și inactive non – NEET să se adreseze agențiilor județene de ocupare a forței de muncă pentru a beneficia de oportunitățile din cadrul proiectului.

Anexăm la prezenta adresă:

  • Fișă prezentare proiect;
  • Pliant cu pașii necesari pentru obținerea tehnologiei asistive

 

Vă mulțumim pentru colaborare!

Fisa proiect Facilitarea intiei pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati (3).pdf Pași necesari pentru obtinere voucher (3).pdf