#eCHITILA
Economie - Proiecte de Dezvoltare
Parc Valea Mangului - ID MySMIS 117712
Progres Proiect
Proiectul a fost finalizat la data de 31.12.2023
OBIECTIV GENERAL
Crearea și amenajarea Parcului Valea Mangului, din Orașul Chitila, județul Ilfov, prin reconversia unui teren degradat și neutilizat cu suprafața de 61.734 mp, în scopul creării și extinderii suprafețelor de spații verzi și a zonelor de recreere și agrement pentru comunitatea orașului.
OBIECTIVE SPECIFICE
1. Amenajarea terenului degradat și neutilizat din Parcul Valea Mangului și crearea unor zone verzi de 55.577 mp, în scopul creșterii suprafeței de spațiu verde în localitate.
2. Crearea în cadrul Parcului Valea Mangului a unor zone de recreere și agrement pentru comunitate (spații de promenadă, piațetă, amfiteatru verde, loc de joacă pentru copii, zonă special amenajată pentru sport, skatepark, teren role/patinoar, zona fitness).
DESCRIERE PROIECT
Terenul pe care se amenajează Parcul Valea Mangului este un teren degradat, dispus de-a lungul albiei pârâului Mangu, cu suprafața de 61.734 mp, aflat în proprietate publică.
Terenul este situat pe malul nordic al pârâului Mangu și este cuprins între strada Mușețelului (paralelă cu DN7) la Nord-Vest și este întins de-a lungul străzii Islaz.
Parcul va fi organizat în două zone majore:
Zona activă care cuprinde:
- amfiteatru verde
- skatepark
- teren de rolleri care iarna se poate transforma în patinoar
- teren multisport (minifotbal-volei-tenis)
- zona de fitness
- loc de joaca pentru copii.
O zona pasivă destinată plimbărilor și relaxării, compusă din poieni, zone cu masive de arbori și zone de stufăriș localizate de-a lungul pârâului pentru a face o trecere cât mai naturală de-a lungul văii pârâului Mangu.
Ceea ce unifică cele doua zone este o promenadă tip „belvedere” care traversează parcul paralel cu drumurile de acces (strada Mușețelului și strada Islaz).
Prin realizarea investiției publice se urmărește:
1. Protejarea ecosistemelor din Valea Mangului (curățarea văii și limitarea intervențiilor în zona malului de lac)
2. Valorificarea peisajului Valea Mangului fără a interveni brutal în amenajarea acestuia. Acțiunile antropice discrete urmăresc o definire a spațiului fără a-i pierde identitatea.
3. Valorificarea ansamblului “Zonă locuită – Vale naturală“ printr-o promenadă elegantă. Promenada oferă spațiului un caracter monumental și poate fi locul ideal pentru desfășurarea multor activități: plimbări și relaxare, festivități și târguri, jocuri și sporturi.
4. Amenajarea unui Amfiteatru Verde ce poate fi locul de desfăsurare a unor festivități, spectacole și concerte în aer liber sau doar ca spațiu de relaxare.
5. Construirea unor Terenuri Multifuncționale Intergate în Peisaj – un teren de BASCHET și MINIFOTBAL – un teren pentru ROLLERI ce iarna este transformat în PATINOAR.
6. Construirea unui skatepark integrat în peisaj atât pentru începatori cât și pentru avansați, ce poate fi un pol social important al parcului și al zonei, în special pentru tineri.
7. Amenajarea unui loc de joacă pentru copii, destinat mai multor grupe de vârstă, ce se integrează în amenajarea generală a parcului, valorificând elementele naturale ale reliefului.
REZULTATE PROIECT
- Transformarea unei suprafețe generoase de 61.734 mp, compactă și liberă, dar degradată și părăsită, aflată în centrul orașului Chitila, într-un spațiu verde central, elegant, accesibil pietonal locuitorilor din cartierele rezidențiale adiacente;
- Aport semnificativ la creșterea calității mediului și a calității aerului, reducerea consumului de CO2 cu impact direct asupra sănătății locuitorilor orașului;
- Îmbunătățirea factorilor de mediu și a condițiilor de viată din mediul urban prin amenajarea unui spațiu verde în interiorul localității, valorificând terenul și resursele naturale existente;
- Transformarea în parc a spațiului din vecinătatea pârâului Mangului, zonă valoroasă din punct de vedere ecosistemic, cu 13 habitate naționale și 3 habitate comunitare cartate de Academia Română;
- Topografia variată a locului care permite o diversificare în amenajarea spațiilor și a ambiantelor parcului, contribuie la înfrumusețarea aspectului urbanistic al localității.
FINANȚARE PROIECT
Valoare totală: 13.541.691,64 lei din care:
11.600.061,47 lei Valoare nerambursabilă din care:
- 9.469.526,40 lei Contribuția Fond European de Dezvoltare Regională
- 2.130.525,07 lei Contribuția Buget Național
- 1.941.640,17 lei Contribuția Buget Local
895.597,58 lei sumă suplimentară conform OG 15/2021
Attachment | Size |
---|---|
Comunicat de presa_Parc Valea Mangului_0.png | 146.46 KB |