#eCHITILA
Economie - Proiecte de Dezvoltare
Linie de transport public cu emisii zero pe ruta Chitila - Mogoșoaia - Băneasa
Progres Proiect
OBIECTIV GENERAL
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea unui sistem de transport public ecologic, care să determine reducerea emisiilor de CO2, și îmbunătățirea accesibilității modurilor de transport prietenoase cu mediul, prin investiții destinate îmbunătățirii transportului public urban de călători.
OBIECTIVE SPECIFICE
1. Reducerea emisiilor de carbon la nivelul Orașului Chitila, provenite din transportul public, prin modernizarea sistemului de transport public local/zonal, ca urmare a achiziției de vehicule ecologice destinate transportului public de călători, respectiv achiziția a 8 autobuze electrice pentru traseul CHITILA – MOGOȘOAIA - BĂNEASA (R35).
2. Creșterea estimată a numărului de pasageri care utilizează transportul public de călători și încurajarea transportului modal către sistemele de transport public de călători;
DESCRIERE PROIECT
Realizarea obiectivelor proiectului va avea un impact pozitiv direct asupra reducerii emisiilor de echivalent CO2 la nivelul Orașului Chitila și Comunei Mogoșoaia, generate de transportul rutier motorizat, contribuie în mod direct la realizarea Obiectivului specific al axei prioritare 3.2 din POR 2014-2020, și anume reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă. În acest sens, prin activitățile propuse prin proiect se va urmări, în principal, îmbunătățirea eficienței transportului public de călători, a frecvenței și a timpilor săi de parcurs, accesibilității, transferului către acesta de la transportul privat cu autoturisme, precum și a transferului către modurile nemotorizate de transport. De asemenea, se va urmări ca utilizarea autoturismelor sa devină o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic și al timpilor de parcurs, față de utilizarea transportului public/a modurilor nemotorizate, creându-se în acest mod condițiile pentru reducerea numărului autoturismelor și reducerea emisiilor de echivalent CO2. Achiziționarea de autobuze ecologice va crește atractivitatea transportului public local, fapt care va susține relocarea modală, respectiv renunțarea la efectuarea deplasărilor cu autovehicul personal în favoarea utilizării mijloacelor de transport public local. Dotarea flotei de transport public cu 8 autobuze electrice noi și nepoluante va determina o parte dintre utilizatorii actuali ai autoturismului personal să se îndrepte către transportul public, fapt ce va conduce la reducerea impactului negativ creat de autovehiculele propulsate de motoare alimentate cu combustibili convenționali, inclusiv la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (echivalent CO2) deversate în atmosferă.
REZULTATE PROIECT
1. Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2/an)
2. Creșterea estimată a numărului de pasageri transportați în cadrul sistemelor de transport public de călători construite
3. Autobuze achiziționate (nr./set):
- Valoare la începutul implementarii proiectului: 0 autobuze electrice
- Valoare estimată la finalul implementării proiectului: 8 autobuze electrice
4. Stații de încărcare (lentă/rapidă) achiziționate:
- Valoare la începutul implementării proiectului: 0 stații de încărcare;
- Valoare estimată la finalul implementării proiectului: 8 stații de încărcare lentă; 2 stații de încărcare rapidă.
FINANȚARE PROIECT
Valoare totală: 21.805.514,21 lei din care:
18.140.935,98 lei Valoare nerambursabilă din care:
- 14.808.927,33 lei Contribuția Fond European de Dezvoltare Regională
- 3.332.008,65 lei Contribuția Buget Național
- 3.664.578,23 lei Contribuția Buget Local
ARTICOL DE PRESĂ
Placeholder